ΜΙΚΡΟ “ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ” ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

psaradiko-manifestoΤο 1985 αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την οριστική απόσυρση και καταστροφή των Ελληνικών Αλιευτικών Σκαφών μέσης και παράκτιας αλιείας.

Πολλοί ιδιοκτήτες αλιευτικών – ταλαιπωρημένοι και εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία -, δελεάζονται από τις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις, αποσύρουν  και καταστρέφουν    τα καΐκια τους, με άμεση συνέπεια να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες οικογένειες.

Τα ελληνικά ψαροκάικα, αν και   αναντικατάστατο στοιχείο του ελληνικού αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, της ελληνικής θαλασσινής ζωής, αλλά και της αγροτικής παράδοσης, «κόβονται» από την ελληνική πολιτεία. Έτσι, με τις ευλογίες της, καταστρέφονται όχι μόνο  παλιά  αλιευτικά αλλά και σκαριά μεγάλης ιστορικής αξίας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την ιχθυοκαλλιέργεια, που σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη, χωρίς όμως- με μεγάλη ευθύνη και των Εθνικών Κυβερνήσεων- να στηρίζει και τα ανάλογα προγράμματα που η ίδια είχε εκπονήσει για τον εκσυγχρονισμό  της αλιείας στη χώρα μας.

Αποτέλεσμα ;Σταδιακά εξαφανίζεται μια από τις κύριες μορφές απασχόλησης στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.  Η Ελλάδα με τα χιλιάδες μέτρα ακτογραμμής και τα πολυάριθμα νησιά και πελάγη υφίσταται συνεχή μείωση της αλιευτικής παραγωγής της και αναγκάζεται να εισάγει ψάρια άλλων χωρών.

Από τότε, πολλοί επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και ιχθυολόγοι δεν εξέφραζαν μόνο διαμαρτυρίες για τα λάθη της πολιτικής στην αλιεία. Επιπρόσθετα, αντιπρότειναν την εφαρμογή πολλών μέτρων για την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής και παράλληλης προστασίας των ιχθυοπληθυσμών, στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν.

Το 2010, μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, όταν πια οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές  στην αλιεία έγιναν πλέον εμφανείς , υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. και  την Ελληνική Πολιτεία  πολλές από τις προτάσεις τους.  ¨Έτσι, απαγορεύτηκε η αλιευτική δραστηριότητα σε βάθος λιγότερο των 50 μέτρων. Επίσης αυξήθηκαν πολύ τα ανοίγματα στα “μάτια” των διχτύων  ώστε να μην πιάνονται τα   μικρά ψάρια. Καθιερώνεται η δημιουργία  θαλάσσιων ζωνών, ως αλιευτικά “καταφύγια,” που εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα, κ.λ.π.

Η επιχείρησή μας, στέκεται στο πλευρό όλων εκείνων των φορέων ( WWF, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ,ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ”  , ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, “ΠΕΛΑΓΟΣ” ΙΝΣΤΙΝΤΟΥΤΟ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ κ.α.,) που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ιχθυοπληθυσμών και συνεχώς επισημαίνουν την ανάγκη  εφαρμογής   των κανόνων στη μέση και παράκτια αλιεία στην πατρίδα μας.

Παρουσιάζουμε  μέσα από την ιστοσελίδα μας, τα δικά τους LINKS ώστε οι πολυάριθμοι επισκέπτες μας να ενημερωθούν  για τις  προτάσεις τους στα θέματα της αλιείας.

Τέλος, φροντίζουμε στο ιχθυοπωλείο μας, χωρίς καμιά παρέκκλιση, να τηρούμε όλους τους περιορισμούς και τις κείμενες διατάξεις για την λιανική πώληση των ψαριών. Για παράδειγμα  δεν δεχόμαστε αλιεύματα κάτω από το επιτρεπτό μήκος-βάρος ή ψάρια που έχουν πιαστεί με παράνομους μεθόδους  όπως ο δυναμίτης με κύρτους κ.α. Γιατί πιστεύουμε ότι, θα πρέπει στην πράξη, να αποδεικνύουμε    την ευαισθησία μας και την υπεύθυνη στάση μας για την διάσωση των ιχθυοπληθυσμών στην χώρα μας.

ΑΘΗΝΑ 2011              ΣΤΡΑΤΗΣ  ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ