Οικογενειακή Παράδοση στην αλιεία στη Λέσβο απ ‘το 1915

Οικογενειακή παράδοση στην αλιεία στην Λέσβο εδώ και ένα αιώνα (1900-2000) με ιδιόκτητα αλιευτικά σκάφη του παππού του, Δημήτρη του πατέρα του Νίκου, και του θείου του Γιάννη.

ΨΑΡΑΔΙΚΟ-istoria-touΕίκοσι χρόνια πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, ανάμεσα στο 1895 και το 1914, ο καπετάν Δημήτρης Μπουρνούς ζει και εργάζεται στο ψαροχώρι Αγία Παρασκευή, κοντά στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Με τις βάρκες του επιδίδεται καθημερινά στην αλιεία και μέσα σε μεγάλα καλάθια, που κρεμάει στο γαϊδουράκι του, πουλάει την ψαριά του στους δρόμους του χωριού.

Το 1915 φεύγει με τους διωγμούς από τη Μικρά Ασία και εγκαθίσταται μαζί με άλλους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Εκεί συνεχίζει την αλιεία αποκτώντας όλο και πιο μεγάλα ψαροκάικα (γρι-γρι, ανεμότρατες, μηχανότρατες) έχοντας ως βοηθούς τη δεκαμελή οικογένειά του.

Ναυπηγούνται τότε με εντολή του συνολικά τέσσερα αλιευτικά σκάφη, στα οποία ο καπετάν Δημήτρης δίνει ως επί τω πλείστον τα ονόματα των παιδιών του.

Γύρω στο 1960 οι δύο γιοί του Γιάννης και Νίκος Μπουρνούς παίρνουν τη δουλειά στα χέρια τους ώς ιχθυοπαραγωγοί και συμπλοιοκτήτες. Θέλοντας, να εκσυγχρονίσουν και να ανανεώσουν τον αλιευτικό τους εξοπλισμό, αγοράζουν το 1973 την μηχανότρατα “Δημήτριος” το και το 1976 ναυπηγούν το γρι-γρι “Αγ. Δημήτριος”. Δίνοντας και στα δύο αλιευτικά, το όνομα του πατέρα τους.

Εργάζονται σκληρά ΠΟΛΥ ΚΑΙ προωθούν τις ολόφρεσκες ψα ριές πολυακουσμένα Όχι μονο ΣΤΟ ΝΗΣΙ πολυακουσμένα, στη Λέσβο, αλλά και στις ιχθυόσκαλες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο Στρατής Μπουρνούς, γιός του Νίκου, Μαθητής ακόμ α αρχίζει ΝΑ ΤΟΝ βοηθάει πατέρα ΤΟΥ ΣΕ όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες. Στην παραλαβή, διαλογή, συσκευασία και πώληση αλιευμάτων. Μαθαίνει παράλληλα όλα τα μυστικά για τα ψάρια. Τα είδη, πως είναι τα φρέσκα ψάρια , τις μεθόδους αλιείας, το πάστωμα τους κ.α.. Αποκτά έτσι πολύτιμες και μοναδικές γνώσεις που τον βοηθούν καθοριστικά στην τωρινή ενασχόλησή του με το λιανικό εμπόριο ψαριών στην Αθήνα καθιστώντας τον άξιο συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης ενός και πλέον αιώνα.

istoria-ixthiopoliou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (1)

Κλειδαράς Γλυφάδας

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και ιδίως τα ολόφρεσκα καθαρισμένα ψάρια . Είμαι
Κλειδαράς Γλυφάδας για όποια υπηρεσία κλειδώματος και εξυπηρετώ και τις περιοχές
Κλειδαράς Άλιμοςκλειδαράς βούλα γλυφαδακλειαδαράς Αργυρούπολης και κλειδαράς Ελληνικό. Πραγματικά τα καθαρισμένα ψάρια ολόφρεσκα σε ειδική συσκευασία έπρεπε να λέγεται Στρατής.